Erg Nederlands…Afspraken vooruitplannen

Wij, Nederlanders, zijn heel goed in afspraken vooruitplannen. Iets met vrienden afspreken? Dan plannen we dat in agenda. Op vakantie? Dan hebben veel Nederlanders dat al maanden van tevoren ingeplant en de voorbereidingen getroffen. En na de zomervakantie worden de eerste afspraken voor de kerstdagen al in de agenda geschreven. De meeste mensen in Nederland plannen zo’n beetje alles in. Jij ook?  

Zelf ben ik niet zo heel typisch Nederlands. Althans, ik heb een agenda en ik plan zeker afspraken ook verder vooruit, maar met de feestdagen ben ik pas in december bezig. En ook gebeurt het wel dat ik, een paar dagen voor vertrek, pas besluit waar ik naartoe op vakantie wil gaan om daarna mijn spullen te pakken en op reis te gaan. Althans als dat met, bijvoorbeeld mijn werk, mogelijk is. 

Voor veel ontheemden is plannen wel een dingetje. Mensen kijken niet weken vooruit. Ze zijn na een vakantie (als ze al vakantie hebben) niet bezig met feestdagen. In veel gevallen is zelfs een afspraak, met de dokter, volgende week maken al lastig. Als je gewend bent te werken met Nederlanders, dan is het wennen wanneer anderen anders om gaan met afspraken maken. Tot…

Ik erachter kwam waar dat verschil vandaan komt. 

Daar moeten we dan wel even voor terug in de tijd. 
Wanneer hebben wij in Nederland voor het laatst serieuze conflictdreigingen gehad? Als ik mij niet vergis is de Tweede Wereldoorlog voor het laatst dat wij landelijk serieuze conflictdreigingen hebben gehad. Een donkere periode die voor veel onzekerheid zorgde. Ook al was ik er zelf niet bij, toch kan ik mij inbeelden dat je vandaag niet wist hoe morgen eruit zou gaan zien. Laat staan dat je na de zomerperiode wist op welke manier je invulling gingen geven aan feestdagen. Want was er wel iets te vieren? We praten dan over ongeveer 80 jaar geleden. 

Voor veel ontheemden is dit anders. Zij leven daadwerkelijk in een donkere periode met veel onzekerheden. Sterker nog, er zijn veel conflictgebieden waar het de afgelopen tientallen jaren constant donker is met veel onzekerheden. Niet dat er in die landen al die tijd conflicten zijn, maar wel de dreigingen. Afgewisseld met daadwerkelijk nare conflictperiodes. Constant in onzekerheid zitten; niet weten of morgen je gezin nog voedsel heeft of dat je huis er nog staat. Er zijn dus hele generaties die met die onzekerheden leven. En vanuit onzekerheid is afspraken verder vooruitplannen lastig. Dus waarom ver vooruitplannen? Ontheemden weten niet waar ze morgen zijn, laat staan over x weken of maanden. 

Het klinkt misschien negatief, maar er zitten ook voordelen aan! Spontaan iets afspreken is veel makkelijker. Of als je ineens mensen nodig hebt om iets aan te pakken of op te lossen, dan kun je veel makkelijker bij ontheemden aankloppen. 
Het is mij opgevallen dat veel ontheemden sneller schakelen dan wij, Nederlanders.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven