Durf commercieel te zijn!

gladde verkoperDurf commercieel te zijn! Nou liever niet, dank je wel! Ik krijg de rillingen als ik het woord commercieel hoor. Gelijk denk ik aan gladde praatjes, dure auto’s, eindeloze verhalen waarom ik iets nodig heb, strak in het pak, opdringerig gedrag en voet tussen de deur. Durf commercieel te zijn, lijkt mij een vak apart.
Toch hoor en zie je het overal. In talloze vacatures komt het woord commercieel voorbij. En lees je verder zal je dus ook echt een salestijger moeten zijn om voor een bepaalde functie in aanmerking te komen.

Durf commercieel te zijn!

Op een dag ga je eens lekker ergens een drankje doen. Misschien om bij te kletsen of  om wat te werken in een inspirerende omgeving.
Loop ik op een middag een koffietentje bij mij in de stad binnen en krijg een hartelijke begroeting. Plekje zoeken, installeren en wachten. Wachten? Ja! Ik wil wat bestellen.
Heerlijk kopje koffie en laptop aan en schrijven maar. Heerlijk druk ben ik zo rustig een paar uur aan het werk. En ontdek dan ineens dat ik al een paar uur bezig ben en pas 1 kopje koffie op heb, dus bij het afrekenen hoef ik niet zo veel te betalen. Lees: het koffietentje heeft dus maar 1 kopje koffie verkocht. Toch raar……

Durf commercieel te zijn!

Wat is commercieel eigenlijk? Letterlijk betekent het: met het doel om geld te verdienen

Durf commercieel te zijn!

Dat is vreemd: commercieel is dus met het doel geld te verdienen. In hoeverre kan het koffietentje meer geld verdienen? Durven ze wel commercieel te zijn?
Terwijl ze dat heel eenvoudig kunnen doen, want in die paar uur dat ik daar zit had ik vast nog wel een 2e drankje willen drinken. Maar ja ik ben zo lekker bezig geweest met werken, dat ik vergeten ben om nog iets te bestellen. Had men mij gevraagd: Kan ik nog wat te drinken halen? Of wat wilt u nog drinken? Dan was kans erg groot dat ik een 2e drankje had besteld.

Durf commercieel te zijn!

Ok, misschien wilde ik maar 1 kopje koffie, maar ja als je het Niet vraagt, weet je zeker dat ik niets meer bestel. Dus wat kost het je nou om de vraag te stellen of ik nog iets wens?
Welk resultaat levert het je op om 1 simpele vraag te stellen?

Beste ondernemer, Durf commercieel te zijn! Zo gek vind ik de uitspraak nog niet. Denk niet vanuit jezelf, maar vraag je klant wat de wensen zijn en de klant gaat vanzelf aan jou en je onderneming denken! Durf commercieel te zijn!

Hoe doe je dat dan?
1. Vraag aan je klant wat hij of zij wilt
2. Kijk altijd rond in je winkel of bedrijf.
3. Bekijk je onderneming alsof jij je eigen klant bent
4. Vertel je personeel hoe ze met de klant om kunnen gaan
5. Vertel je personeel dat ze oog hebben voor de klant
6. Vraag aan je personeel hoe ze klantcontact zelf zien
7. Want hoe wil jij als betalende klant behandeld worden?
8. Geef zelf het goede voorbeeld
9. Besef dat je 1 klant tegelijk kan helpen en geef dan ook de beste aandacht
10. Accepteer dat je meerdere keren nee hoort, om die Ja te krijgen

Wat denk je? Durf jij al commercieel te zijn?!

Durf je het nog niet? Weet je niet hoe? Weet je niet op welke manier? Wil je weten hoe het nog beter kan? Mail me op sasdive@sasdive.nl en ontdek hoe we samen commercieel durven te zijn!

geld verdienen is ook een vak