Mag je zeggen wat je denkt?

Loesje posterMag je nog zeggen wat je denkt?
Moet ik dit artikel wel schrijven? Kan ik het plaatsen zonder een hele lading ellende en scheldpartijen over mij heen te krijgen? Want mag je nog wel zeggen wat je denkt?

Er zijn momenten dat ik niet meer durf te zeggen wat ik denk. Want wat als ik niet aansluit bij de mening van het grootste deel van de bevolking? Blijkbaar moet ik denken en vooral zeggen wat iedereen denkt en zegt!

Bestaat respect voor de mening van een ander nog wel?
De afgelopen dagen vertellen heel veel mensen hoe zij de vliegramp in Oekraïne beleven. Steunbetuigingen te over. Veel gemeenschappelijk verdriet en zo langzaamaan zijn we ook boos over wat er is gebeurd.

Fantastisch hoe iedereen direct zijn of haar onbegrip voor de ramp toont!

En dan zijn er ook nog mensen die een “kritische” noot uiten. Zo las ik de column van Youp van ’t Hek: Niet te bevatten. Geen rare teksten, geen scheldpartijen, maar puur een kijk op de realiteit door zijn eigen bril. Zou moeten mogen!
Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar wie weet, leer je er wat van.
Vervolgens lees ik op de diverse mediakanalen de reacties op dit artikel. Juist dan valt mijn mond open! Complete scheldpartijen die voorbij komen.
Waarom? Omdat deze meneer vertelt hoe hij tegen zaken aankijkt?
Ik begrijp het complete onbegrip voor het artikel niet.

Je eigen mening
Door het uiten van deze “kritische” noot moet iemand zijn bek houden en vooral oprotten.

Blijkbaar kan je je eigen mening maar beter voor je houden! Althans dat doen de reacties op het artikel vermoeden.
Hoe komt het toch dat mensen zo fel reageren?

Mag je dan niet zeggen wat je denkt? Ik dacht dat we juist trots zijn op het feit dat we onze mening mogen uiten. Er zijn landen waar je dat helemaal niet mag. Maar om dan gelijk onbeschoft te worden en in sommige gevallen direct te gaan dreigen. Dat snap ik niet?!
Waarom is men bang om het gesprek aan te gaan?

Als ik zeg wat ik denk én een ander zegt daar anders over te denken….Kom maar op!

Echt serieus, met zoveel mensen zijn er ook minstens zoveel ideeën. Dus logisch dat ze niet altijd overeen komen, maar je kan toch op zijn minst je fatsoen houden! Ga niet schelden, ga niet dreigen en ga een ander ook niet vertellen dat zij van mening moeten veranderen.
Jouw mening hoeft niet de mening van de ander te zijn.

Laten we vooral blijven zeggen wat we denken! Ook als jouw mening anders is.
Het zorgt juist voor een interessante dynamiek. Je kan van elkaar leren. Nadenken over je eigen mening, door te luisteren naar wat de ander denkt!

Wat denk jij?

Reageer en Inspireer!

2 reacties op “Mag je zeggen wat je denkt?”

  1. Laten we het vooral als een voorrecht beschouwen, dat wij hier in Nederland mogen zeggen wat we denken. Echter, naar mijn bescheiden mening 😉 is de belangrijkste spelregel dat we anderen niet kwetsen. Misschien kan Youp hier ook eens zijn gedachten over laten gaan….. het is maar een idee!

  2. Beste Sas,
    Je roept op om te zeggen wat je denkt, en niet te schelden. Schelden kan ook zijn wat je dan denkt. Ik vind het niet interessant om te weten wat iedereen denkt. Ik vind het wel interessant om veel verschillende perspectieven op een situatie mee te krijgen. Ook de perspectieven waar ik het helemaal niet mee eens ben of die me raken geven me de mogelijkheid om te onderzoeken wat er zo geraakt wordt.
    Mijn oproep zou zijn om te zeggen/schrijven wat je intentie is om een waardevolle bijdrage te geven aan de omgeving.Wanneer je geraakt bent, wanneer je je door iemand anders woorden laat(!) triggeren, hou dan je reactie voor je. Dan is het een hoop stront toevoegen aan een gevoelig(!)  onderwerp.We hebben gelukking het recht van vrijheid van meningsuitingTegelijkertijd hebben we ook de mogelijkheid van respectvolle meningsuiting.  Vervuiling van een collectief onderzoek met scheldpartijen mag wat mij betreft door de moderator opgeschoond worden.

Reacties zijn uitgeschakeld.