Wat doe jij zoal alleen?

Voor de meeste mensen zit de vakantie er alweer op. Enkele mensen, waaronder ikzelf, hebben nog een leuk vooruitzicht. Als mij dan gevraagd word waarheen ik op vakantie ga vertel ik dat vol enthousiasme, want het is iets waar ik heel erg naar uitkijk. Vervolgens wordt mij dan gevraagd met wie ga je? Mijn reactie is dan: alleen.

Wat er dan gebeurd, verbaasd mij wel heel erg! Want ik krijg dan de meest uiteenlopende reacties als: “wat dapper”, “dat je dat durft”, “gewaagd zeg”, “ga je dan op zo’n eenzame reis” en ga zo maar door. Én er zijn ook mensen die toch wel erg duidelijk maken dat ze het erg voor je vinden dat je alleen gaat. Waarom?

En ja ik kies er niet specifiek voor om alleen op vakantie te gaan, de situatie is nu eenmaal zo dat ik alleen ga. Óf ik wil naar een bestemming wat andere mensen niet willen óf ik kies precies een periode uit waardoor andere mensen niet mee kunnen. Moet ik er dan voor kiezen om NIET op vakantie te gaan?

Ik ben eerder alleen op vakantie geweest en ja dat vond ik heel erg spannend, want je bent wel heel erg op jezelf aangewezen en je weet nooit wie of wat je tegenkomt. En toch ben ik tot op de dag van vandaag bijzonder blij dat ik die stappen heb genomen. Gewoon doen waar ik zin in had. En dat was op vakantie gaan. Als ik dat niet gedaan had, had ik waarschijnlijk hele mooie ervaringen niet gekregen. EN de ontspanning die ik uit mijn reizen haal ook niet!

Toch merk ik moeite te hebben hoe anderen tegen alleenreizen aankijken, dat het als bijzonder wordt ervaren dat je alleen op vakantie gaat. Alsof er bijna een waardeoordeel wordt uitgesproken. Wat zorgt er nou voor dat wij mensen het vreemd vinden als iemand alleen op vakantie gaat?  Waar komt dat vandaan? En kan de mening van andere mensen er dan voor zorgen dat jij niets meer alleen onderneemt?

Met dit laatste bedoel ik dan niet het alleen op vakantie gaan. Misschien worden mensen op veel gebieden “tegengehouden” omdat het maar vreemd is dat je dingen alleen onderneemt. Bedenk je dan eens hoeveel mensen er “alleen” zijn.

Terwijl ik dit schrijf besef ik me dat mensen wel eens enorm gelijk kunnen hebben. Je kan beter alleen thuis op de bank blijven, dan dat je leuke dingen gaat ondernemen!

Hoe denk jij hierover? Wat vind jij ervan? Wat houd jou tegen om bepaalde zaken niet te gaan doen, omdat je dat alleen bent? Hoe denk jij erover dat mensen iets niet doen, omdat ze alleen zijn? Reageer onder aan dit verhaal en Inspireer elkaar!

8 reacties op “Wat doe jij zoal alleen?”

 1. Heeey,

  Tja die vraag kreeg ik ook steeds weer toen ik vertelde dat ik op vakantie ging. Ga je alleen? of dan krijg je antwoord, ow dat is ook ongezellig. Nou ik heb een heerlijk week gehad in Drenthe. Ben naar een vriendinnetje in Friesland gegaan. Kortom een heerlijk weekje weg.
  Je moet gewoon doen waar je zin in hebt.

  En als je alleen gaat, dan kom je vast en zeker nieuwe, gezellige, inspireerde mensen tegen waar je misschien leuke contacten aan over houd

 2. linda romeijn

  Hee saskia. Ik vind t juist goed dat mensen alleen gaan. Ik ben zelf ook alleen door thailand en bali wezen backpacken!! Heerlijk!! Ook ik krijg dezelfde reacties als jij vertelt. Voorheen ben ik ook weleens alleen de kroeg in geweest. Dat vinden mensen ook raar..maar wat nu als je dat weekend heel graag op stap wil en net dat weekend wil er niemand mee. Moet je dan niet gaan? Nee ik heb toen besloten om alleen de kroeg in te gaan en ach..ik ken zoveel mensen dat ik altijd wel bekenden tegenkom. Enheb ook die avond nieuwe mensen ontmoet. Ook met reizen werkt sit zo. Je ontmoet nog meer mensen als je alleen reist…ik zou zeggen you go girl en lekker van genieten!!

 3. Toen ik zonder partner was ging ik meestal alleen op vakantie. Het grote voordeel is naast de grote vrijheid dat je meer mensen ontmoet. Het nadeel is dat het relatief duur is hoewel dat met een flydrive wel mee kan vallen. Eerste overnachting boekte ik altijd vooruit en ging dan op zoek naar goedkope B&B’s. Soms trof ik het dat ik gratis bij mensen die ik ontmoette kon blijven slapen en eten.

 4. ‘Alleen zijn’ is confronterend als je niet vanuit oprechte eerlijkheid naar jezelf kunt kijken. Veel mensen zijn altijd op zoek naar afleiding, met of zonder anderen (struisvogel spelen), ze weten vanuit het hart dat ze niet in lijn lopen met hun eigen essentie maar dat wil men rationeel/emotioneel niet accepteren.

  Ieder mens is vanuit een bepaald perspectief altijd alleen, ongeacht de liefde voor of aanwezigheid van anderen, de ervaring van het individu is per definitie altijd vanuit het ‘zelf zijn’.

  Persoonlijk ben ik van mening dat de ervaring van het gelukkig voor en vol liefde zijn met je ‘alleen zijn’ de weg is naar gelukkig samenzijn met anderen, de weg is van het hart.

  Leven vanuit je hart brengt je altijd op de juiste plek, op de juiste tijd en met (of zonder) de juiste mensen.

  Een hele fijne vakantie.

 5. 30 oktober ga ik ook alleen op reis, 6 weken Thailand. Ja vreselijk spannend, ik weet niet wat me te wachten staat. Ik huiver en ik heb er zin in. In contact met de wereld kan me van alles overkomen.
  De angst voor het onbekende is vaak wat mensen op hun plaats houd en willen behouden wat ze hebben. Ongeacht of hetgeen wat ze hebben goed voor ze is of niet, het is bekend, het nieuwe is eng. Het is een deel wat ik ook maar al te goed van mezelf ken.

 6. Allemaal hartelijk dank voor jullie eigen ervaringen! Mooi om te lezen dat iedereen er op zijn/haar eigen manier mee omgaat. Ik hoop dat met jullie (en misschien nog wel veel meer) aanvullingen meer mensen hun gedachten, gevoel en ideeen zullen volgen. Ook als dat betekent zelf dingen ondernemen!
  Voor diegene die net als mij nog op vakantie gaan: veel plezier met prachtige ervaringen!

 7. Als ik naar mijzelf kijk, ik zou het niet zo snel doen. Moet doen waar jij je goed bij voelt zou leuk zijn als je deze ervaring zou kunnen delen met iemand van wie je houdt. Maar jij weet net zo goed als ik dat de individualisering aardig in opmars is en dat het niet zo eenvoudig is om iemand te ontmoeten laat staan de relatie in stand houden . Techniek is tussen de mensen in komen te staan . Gr. R

 8. Zolang je je niet eenzaam voelt is alleen zijn soms heel erg mooi. Het geeft tijd en ruimte om eens goed na te denken bijvoorbeeld. En als je open staat voor anderen heb je, als je alleen reist, de leukste gesprekken!

Reacties zijn uitgeschakeld.