En toen was er ineens…..een boek!

In de afgelopen maanden is het erg stil geweest op www.sasdive.nl. Dit heeft een aantal verschillende redenen, maar daar ga ik je niet mee lastig vallen.
Behalve 1 reden … die wil ik je niet onthouden!

De afgelopen maanden ben ik bezig geweest om een boek te maken!
Een boek schrijven dat doe je niet zomaar. Een schrijver gaat niet zitten, om dan een week later een complete bestseller op de planken te hebben liggen.
Er is een idee, dat idee vormt langzaam een verhaal en dat ga je uitschrijven. Nalezen en herschrijven, om dat proces nog een paar keer te herhalen. En als dan het verhaal goed genoeg is, kan je proberen met een uitgeverij aan de slag te gaan om het boek uit te gaan geven. Een proces dat maanden, zo niet jaren loopt.

Ik zie mijzelf niet als schrijver of auteur, ook al schrijf ik geregeld teksten. Sommige teksten komen op deze website te staan, sommige teksten worden gebruikt voor andere websites of promotie artikelen van anderen en sommige teksten zullen nooit het daglicht zien.
Inmiddels heb ik wat teksten, die ik graag in boek vorm wil uitgeven, maar ik zie wel op tegen het proces met een uitgeverij, dus moet ik daar wel aan beginnen?….Totdat ik ineens een website zag die mij in staat stelt om zelf een boek uit te geven!

In 2013 ben ik gevraagd om mee te helpen met een presentatie: “Jezelf presenteren op de arbeidsmarkt”. Voor deze presentatie heb ik toen heel enthousiast een e-book geschreven.
Deze tekst is dus al klaar en omzetten in een papieren versie moet niet moeilijk zijn. “Appeltje, eitje”, dacht ik. “Ideaal om uit te testen hoe dit allemaal werkt.”
Knippen, plakken, samenvoegen en publiceren maar!

Vol goede moed ben ik aan de slag gegaan…..
Aanmelden en inloggen. Gegevens invullen. Kiezen voor hardcover of paperback versie. Algemene informatie. Boekspecificaties (formaat, afwerking, papiersoort) kiezen. ISBN nummer aanvragen. Manuscript laden. Informatie voor promotie schrijven. Omslag opmaken. Flaptekst schrijven. Prijs bepalen.
Oeps….Dat is nog best een hoop werk. En ook een aantal zaken, waar ik geen verstand van heb. Want hoe kom ik aan een ISBN nummer? Of hoe schrijf ik een goede flaptekst. Sterker nog welk doel heeft de flaptekst?!

Nu was de tekst al klaar, dus die kan ik zo in het systeem wegzetten….“Prima te doen”, dacht ik. Maar ja, toen bleek dat ik de gehele tekst nog mocht omzetten, gelukkig met behulp van een sjabloon, in een ander bestand.
Knippen en plakken was te makkelijk. De opmaak van een boek moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Om te beginnen: link is rechts en rechts is links.
Echt niet leuk meer! Heb je een goed idee, maar de uitvoering blijkt anders dan verwacht. Geregeld wilde ik er gewoon mee stoppen!

De gedachte: “een eigen boek in mijn boekenkast….” Die bleef wel kriebelen.
Dus doorzetten én hulp inschakelen. Gelukkig maar!
Want…Ik dacht klaar te zijn met de opmaak van de tekst. Voor de zekerheid vraag ik om feedback en krijg een e-mail met de vraag: “wist jij dat je in de tekst 2 verschillende lettertypen hebt staan?” Zucht, moet je daar ook op letten dan?!

Uiteindelijk was de omslag, de inhoud én de flaptekst klaar. Proefdruk aangevraagd, nagelopen en goedgekeurd.
Vervolgens bestel ik een aantal exemplaren voor mijzelf (en om alvast wat uit te delen), mag ik nog een ruime week wachten….Foto’s van gemaakt en toen was ik er klaar voor!
Publiceren was de laatste stap….Ik klik op de knop en………

Krijg ik een melding:

“Uw boek is nu gepubliceerd. Over enkele werkdagen is deze zichtbaar in de webshop.”

Weer wachten………
Maar nu is het dan zover. Mijn eerste boek: “geschreven, gemaakt, gedrukt en klaar voor de boekenkast!”

Boek: “Hoe presenteer ik mijzelf?”
Boek bestellen? Klik op de link 🙂

Boek

PS: Dit smaakt naar meer!

6 reacties op “En toen was er ineens…..een boek!”

  1. Supertof boek geworden Sas! Inderdaad op naar de volgende. Enneuh dese keer maar 1
    lettertype gebruiken hè

Reacties zijn uitgeschakeld.