Het dilemma van een kunstenaar

Een blanco linnen doek. Potjes en kleine glaasjes staan ernaast. Blauw, geel, rood, zwart, groen, grijs en andere kleuren. Diverse maten aan kwasten binnen handbereik. Zacht achtergrondmuziekje. Terrasdeuren wagenwijd open. De lentezonnestralen vullen de ruimte.

De jonge kunstenaar zit gebogen over het blanco linnen.
Klodder verf op het doek. 2 kwasten plaatsen de verf op de juiste locatie. Tijd voor een andere kleur. Nu hoeft maar 1 kwast het werk te doen. De details worden aangestipt door de vingertoppen. Even kort de handen door het haar. De spetters hechten zich direct aan de warrige coupe. Een stap achteruit. Het geheel overzien. Kleuren mengen. Nieuwe klodder verf op het doek. De kwasten mogen weer het werk verdelen. Secuur het linnen van dichtbij bekijken. Er mist nog iets. Weer een andere kleur. Een streep verf verder uitrekken. Een stuk verf met een lap stof uitvegen. Rood moet nog dieper rood worden, terwijl blauw minder intens aanwezig mag zijn.
Langzaamaan krijgt het blanco linnen doek kleur, vorm en identiteit. De passie neemt de overhand.

Goedkeurend, trots met een voorzichtige glimlach observeert de jonge kunstenaar zijn resultaat.
Bijna, nog niet helemaal. Kwaststroken combineren met penseelstreken. Kleuren verder vervagen, door water aan de verf te voegen. Stapje naar achteren. Genoeg verf aan de kwast. Laatste strepen worden aangestipt….

Schilderij

De verf kan gaan drogen. En de jonge kunstenaar zit er helemaal in! Nieuw doek erbij en door naar een nieuwe inspiratie. Uren en dagen verstrijken. Dit is hét helemaal. Hij wenst niets anders meer.

Het dilemma van een kunstenaar is wat hem tegenhoudt. Hij kan zich nu eenmaal niet, dag in dag uit, laten leiden door zijn inspiratie, ideeën en creativiteit.
Zijn schilderijen moeten bekendheid krijgen bij zijn publiek. Reclame en promotie. Rekeningen betalen. Prijs bepalen. Kosten doorrekenen. De jonge kunstenaar gaat naar galerieën toe, om zijn werk te laten zien. Er worden verzoeken ingediend die niet aansluiten bij zijn inspiratie, maar toch zal hij offertes uitbrengen. Er zijn ook ideeën voor het bewerken van objecten.  Daarover moeten gesprekken gevoerd worden met mogelijke leveranciers. De verf en de doeken moeten op voorraad blijven, dus er moeten inkopen gedaan worden. Hiervoor heeft hij geld nodig.

En zo groeit het dilemma van een kunstenaar.
Waar moet hij zijn prioriteiten leggen?
Welke weg kan hij het beste bewandelen?
Welke manieren van promotie kan hij inzetten?
Tot hoever gaat hij mee in de wensen van anderen, om geld te verdienen?
Hoe houdt hij vast aan zijn eigen inspiraties?
Wie kan hij tegen welke prijs inschakelen?
Hoe vindt hij zijn weg tussen creativiteit en commerciële behoeftes?

Elk dilemma heeft een oplossing, maar tegen welke prijs?
Waar trekt de jonge kunstenaar zijn grens?
Waar en bij wie kan hij verder met zijn creativiteit?

Na jaren in de verkoop gewerkt te hebben, weet de jonge kunstenaar nu redelijk zijn weg te vinden.
Hij volgt namelijk zijn eigen weg!
Helaas moet hij zuinig aan doen. Zijn tijd heel precies indelen. Vroeg opstaan. Op tijd naar bed. Veel tijd in zijn atelier doorbrengen. Groots boodschappen doen (dan is het maar in huis). Vrienden teleurstellen.
Maar………. Hij maakt die schilderijen, die zijn inspiratie hem laten maken. Kiest galerieën uit, die aansluiten bij zijn commerciële gevoel. Is in gesprek met bedrijven, die hem meer vrijheid geven tot het ontwikkelen van meerdere kansen. En heeft de illustraties voor mijn eerste boek willen maken….

BIMU-Art
Het dilemma van een kunstenaar!

Vast niet alleen van een kunstenaar….

Reageer en Inspireer!

PS: Voor meer informatie over de kunstenaar ga naar: BIMU-Art en mijn eerste boek is te bestellen op:
Hoe presenteer ik mijzelf?

4 reacties op “Het dilemma van een kunstenaar”

  1. Mooi beschreven, heel duidelijk en herkenbaar voor de kunstenaar achter BIMU-art. Maar hierbij wel de complimenten want ondanks het dilemma toch weer een hele goede en persoonlijke manier van promotie. Trouwens ook voor jouw boek Saskia. Ik ga direct kijken op Bol.com.

    1. Hoi Manon,

      Dank je wel! Het was voor mij een leuke uitdaging om het dilemma te omschrijven. Veel leesplezier met mijn boek (wanneer je het besteld).

Reacties zijn uitgeschakeld.