Ontdek oprecht interesse!

Ken je dat? Vraag je aan iemand hoe het met hem of haar gaat (eigenlijk interesseert het je niet, maar het is wel zo aardig) en je krijgt standaard het antwoord goed. Is dat omdat die ander geen antwoord wil geven of merkt die persoon dat je het eigenlijk niet wilt weten. Durf je het ook eens niet te vragen, of geef eens niet een standaard antwoord en kijk welke reacties je krijgt.

Of wat denk je van dat je een verhaal aan het vertellen over hoe jouw dag of weekend is geweest en de luisterende partij is bezig op de computer of met het eigen mobieltje. Of juist in eigen gedachten leeft. Hoe vind je dat?

Ja maar we zijn druk en hebben zoveel dingen om mee bezig te zijn. Contacten onderhouden, mail checken en ga zo maar door, dus we doen én luisteren én de andere zaken wegwerken. Is toch makkelijk multitasken? Werkt dat? En wat doet dat dan met jou en met je omgeving.

Soms word mij de vraag gesteld hoe gaat het met je, maar je merkt aan alles dat het ze niet interesseert. Dan denk ik waarom vraag je dat? Vraag het alleen als je het écht wilt weten. Hetzelfde geldt als je dan aan het vertellen bent hoe bijvoorbeeld je dag is geweest en aan alles zie je gewoon dat de luisteraar totaal niet luistert. Why bother? Herken je dat?

Probeer het maar eens oprecht en eerlijk je interesse tonen! Het geeft ongetwijfeld mooie reacties:

Zo sprak ik iemand die niet lekker in zijn vel zat en het idee had aan iedereen gelijk zijn verhaal te moeten vertellen. Nu wil ik graag er voor mensen zijn, maar die avond was mijn doel een positief ontspannen avond. Dus toen het verhaal werd ingestart, heb ik gevraagd of het wel een gezellig verhaal ging worden en het antwoord was nee. Mijn reactie werd door mijn omgeving nogal bot gevonden, want ik gaf aan dat ik niet geïnteresseerd was in het verhaal, tenzij het positief werd. De persoon in kwestie was juist erg blij met mijn reactie! Eerst heel verbaasd, maar vervolgens hebben we beiden een heerlijke avond gehad met veel lol en plezier! Sterker nog…aan het eind van de avond kreeg ik een dank je wel voor mijn oprechtheid?!

Of jezelf uitnodigen om mee te gaan kijken bij iemand zijn passie! Een passie die ik na het gezien te hebben nog steeds niet snap. Toch heb ik een heerlijke dag gehad, want ik heb ontdekt dat iets niet voor mij is weggelegd. Hoe kan ik dan een heerlijke dag hebben gehad? Nou ik heb mogen ervaren hoe een vriend zich beweegt in een voor mij andere omgeving. Prachtig is dat. Je leert gelijk een andere kant kennen. Plus je mag weer nieuwe mensen leren kennen! En het word ook echt gewaardeerd. Ok, mensen vinden het raar om te zeggen dat ze het fijn vonden dat je erbij was. Maar ik geloof wel dat het zo is, let maar eens op de vraag: Wat vond jíj ervan?

Tja zal je denken (want dat is wat we dan toch doen) wat levert het mij dan op? Als eerste ben ik van mening dat het je een hele hoop kennis op doet. Daarnaast: My attitude is based on how you treate me!

Dat betekent dan ook dat ik me interesseer voor jouw reactie, nadat je het in de praktijk hebt mogen toepassen en ervaren. Dus Reageer en Inspireer!

2 reacties op “Ontdek oprecht interesse!”

  1. Dit doet me denken aan de vijf luisterniveaus van Remco Claasen namelijk: empathisch, aandachtig, selectief, geveinsd en als laatste niet luisteren. Iedereen is een expert in het selectief, geveinsd of zelfs niet luisteren, maar je doet jezelf en anderen het meeste recht aan als je alleen maar empathisch of aandachtig luistert. Zo creeer je het meeste respect/vertrouwen waar elke relatie op drijft.

    1. Hoi Robert-Jan,
      Dank je wel voor je reactie. Je verwoord heel mooi op welke manier je volgens mij het beste interesse kan tonen, zolang het maar vanuit je oprechtheid komt!

Reacties zijn uitgeschakeld.