Respect: Zonde van onze tijd!

Is respect nog nodig?
Is respect nog nodig?

Respect…een woord welke we uit ons vocabulaire kunnen verwijderen. Haal het maar uit de Dikke van Dale en een omschrijving op Wikipedia verdient het ook niet meer. Verspilde moeite!

Heerlijk op vakantie bezoek ik een mooie kerk en maak graag gebruik van de ruimte in het midden van de kerk om eens goed om me heen te kijken. Het is tevens de locatie waar mensen kunnen nadenken en bidden. Wat denk je? Stomme toeristen die een rode lijn negeren, de kern betreden en foto’s gaan maken van die biddende mensen…Ach, eigenlijk zeur ik, want het is natuurlijk erg veel respect wat je toont.

Een mooie zomerse avond. Ondergaande zon, live muziek en een heerlijk drankje. Word je ineens aangesproken door een vage bekende die mij gaat vertellen wat ik volgens diegene allemaal moet doen in mijn leven. Waar ik in moet geloven en wat ik moet voelen. Sinds wanneer moet ik iets of iemand zijn van een vage bekende. Misschien zeur ik ook wel, vanuit het niets een ander vertellen wat hij of zij moet doen met het leven is gewoon heel veel respect tonen.

Dan die verkopers die aan je deur komen en je vooral vertellen dat je ze binnen moet laten om jou dat ene geweldige product te verkopen. Je doet tenslotte de deur open dus mag de verkoper zomaar naar binnen. Dat vraag je niet, dat doe je gewoon. Want dat is tenslotte het tonen van respect.

R-E-S-P-E-C-T
Find out what it means to me
Woordenboek: eerbied, ontzag
Wikipedia: Respect betekent aanzieneerbied of waardering, die men heeft voor (of ontvangt van) iemand vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden.
Encyclopedie: gevoel of uiting waarmee je laat merken dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol mens
Het woord betekent oorspronkelijk omzien naar, en vandaar rekening houden met.

Rekening houden met = een ander in zijn of haar waarde laten. Klinkt goed!
En toch doen we dat met zijn allen niet meer. Weten we nog wel hoe dat moet?

Nu ben jij een verkoper/adviseur en heb je veel contact met klanten. Ondertussen voel je de druk van je baas om zoveel mogelijk omzet binnen te halen, want daar wordt tenslotte jouw salaris van betaald. Dus je gaat langs bij je klanten en laat ondertussen alle diensten en producten zien die je in je assortiment hebt. De klant moet maar luisteren naar wat jij te zeggen hebt, jij weet wel wat het beste is voor je klant…Toch?
Of je nou wel of niet weet welke producten het beste zijn voor je klant, maakt niet uit, want laat jij wel aan je klant zien dat je respect hebt? Laat je de klant uitpraten? Toon je interesse in wat je klant te vertellen heeft? Verwijs jij de klant gelijk door naar de klantenservice bij problemen?

Respect is volgens mij dé basis voor alle vormen van relaties. In ieder geval als je de uitleg van het woord mag geloven volgens de naslagwerken. Kijk ik in de praktijk? Gebeurt het niet, dus laten we het woord maar negeren, verwijderen en deleten uit alle naslagwerken…..Respect: Zonde van onze tijd!

Waarom bestaat respect nog?
Reageer en Inspireer!

 

PS: Klik op de volgknop rechtsonderin, laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte voor het volgende artikel.

8 reacties op “Respect: Zonde van onze tijd!”

  1. Mooi stukje, maar ook zoooo de waarheid.
    Gisteren toevallig in de Efteling, maar de kinderen van nu worden ook niet meer opgevoed, zoals vroeger…Je merkt echt verschil tussen een kind van 6 en mij bijvoorbeeld (ben zelf 24). Hoe brutaal ze zijn en dan een grote mond krijgen als je er iets van zegt.
    Hetzelfde is, sta je op voor een ouder persoon in de bus/trein/metro noem maar op..Mooi stukje Sas 

  2. We leven in een samenleving waar iedereen een eigen beleving heeft van respect, normen en waarden. In zo’n samenleving bouw je een schild op voor de situaties waar jouw persoonlijke grenzen lichtelijk worden overschreden. Dat is het mooie van een “samen”leving. Je accepteert en respecteert andermans gedrag. 
     

    1. Hoi Rob,

      Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat iedereen een eigen beleving heeft van respect, normen en waarden. Maar waarom is een ander in zijn eigen waarde laten verdwenen? Als je ziet en weet dat iets niet gezien wordt als normaal (bijvoorbeeld zomaar iemand anders huis betreden zonder toestemming) waarom dan toch doordrammen? En het belangrijk vinden om je eigen visie op te leggen? Waarin zit het accepteren en respecteren van andermans gedrag?

  3. mooi artikel; ja respect lijkt soms ver te zoeken; dat ervaar ik ook. Extra reden om het in jou woordenbeok juist niet te schrappen.
    Je had ook kunnen schrijven “respect; een zonde van deze tijd”. Zo lijkt het soms wel eens.
    Maar ach, wat een ander doet hoef je niet te imiteren. Je eigen normen en waarden zorgen voor een goed gevoel. Bij een ander mag dat ook anders zijn. 
    de Beatles zongen het al: Let it be.

    1. Hoi Ton,

      Dank je wel. En leuk dat je de titel een kleine toevoeging geeft, zodat er misschien wel een heel ander idee bij de lezer ontstaat! Let it be is een prachtige uitspraak…Soms moeilijk om uit te voeren als ze aan je eigen normen en waardenpakket willen rommelen.

  4. Leven in een samenleving waar iedereen een eigen beleving heeft van respect, normen en waarden betekent ruimte laten voor die ander zijn beleving en jezelf daarin op de tweede plaats zetten. Juist dat gebeurt vaak niet. Een schild opbouwen zou ik het niet willen noemen, eerder accepteren zonder te oordelen. Voor jezelf onderscheid maken waarbij je de ander niet veroordeelt, dat is respecteren.

Reacties zijn uitgeschakeld.