Wat motiveert jou om ’s ochtends op te staan?

opstaanSinds een tijdje zit ik hele dagen thuis. Daarvoor had ik een leuke job welke ervoor zorgde dat ik elke ochtend mijn ogen open deed en dacht: “nice ik mag weer naar het werk!” En ook in de weekenden en vakanties stond ik met veel plezier op. Er stonden dan vaak hele leuke activiteiten op het programma. Maar nu zit ik thuis en hoef ik niet perse elke dag vroeg op te staan. Sterker nog, waarom zou ik eigenlijk elke dag vroeg op staan? Vrienden en kennissen zijn overdag aan het werk, mensen met kinderen zijn bijna de hele dag daarmee bezig en ga zo maar door. Onze hele maatschappij is er op gebouwd dat je door de weeks werkt en in de weekenden bij komt. Wat doe je dan als je geen kids of werk hebt?

Toch merk ik aan mijzelf dat ik elke ochtend met plezier op sta en denk: “fijn weer een nieuwe dag voor leuke dingen!” En nee op dit moment zijn er wel wat uitzichten op een nieuwe baan, maar niet zo dat ik weet dat ik over 3 weken aan de slag kan. Okay toen ik net thuis zat heb ik in het begin niet veel gedaan, maar na een week of 2 begon het te kriebelen. Dus heb ik een plan gemaakt om lekker te gaan sporten. Nou ja lekker vond ik het in het begin zeker nog niet! Maar langzaamaan begin ik er naar uit te kijken en baal ik er zelfs van als het regent en ik niet direct op kan starten.

Ook zie ik dat ik kan genieten van wakker worden, rustig een bakkie koffie met een boekje erbij. Ik zorg er ook voor dat ik elke dag wel even naar de winkels ga. Voorheen deed ik 1x in de week de boodschappen, maar nu elke dag wel even. En dan niet zozeer om een praatje te maken, maar gewoon om even buiten te zijn.

Wat motiveert jou om ’s ochtend op te staan en een mooie dag ervan te maken?
Een vraag die ik dan ook aan mijzelf mag stellen. Waarom vind ik het niet allemaal wel prima en hoe komt het dat ik ervoor kies om elke dag bijtijds op te staan en te gaan doen? Ik kan ook gewoon in mijn bed blijven liggen…
Ik merk dat ik behoefte heb aan een ritme. En als ik dat doe, mezelf dan ook op een prettige manier positief weet te houden. Als ik namelijk hele dagen in bed blijf liggen, zie of hoor ik niemand en dat maakt mij dan niet blij. Als ik niet elke dag even “gelucht” word, krijg ik ook geen zin om iets te gaan ondernemen. Dus ook op de dagen dat ik echt niet voorruit te branden ben moet ik iets gaan doen! En waarom vind ik erg lastig om uit te leggen. Misschien heb ik een interne drive om bezig te blijven. Misschien wil ik me niet uit het veld laten slaan. Misschien zie ik het allemaal te positief. Misschien, misschien, misschien….

Wat motiveert jou dat je (bijna) elke ochtend met plezier op staat? Reageer en Inspireer!

koffie

13 reacties op “Wat motiveert jou om ’s ochtends op te staan?”

 1. Ik ben nadat ik geen “baan” meer had, gaan netwerken dit heeft geresulteerd in een leuke onderneming. ik nog je uit op een van onze lady lunches op 13 februari in Badhoevedorp.

  1. Hoi Cobi,
   Dat netwerken is inderdaad een leuke mooie motivator! En dank je wel voor je uitnodiging. Een lady lunch lijkt me geweldig, maar Badhoevedorp ligt voor mij nogal uit de route. Zodra die een keer in Brabant plaatsvindt…..

 2. Goede vraag, waar ik graag een antwoord op zou hebben. Ook ik ben, wat men zo eufimistisch omschrijft als, “between jobs”. En ik herken de behoefte om in een ritme te blijven, dus ik blijf de wekker zetten. Maar elke ochtend opnieuw kost het me steeds meer moeite om op te staan. Want, zoals je zegt, waarom zou ik? Dat ik niet bepaald een ochtendmens bent, draagt daar ook nog in -negatieve- zin aan bij. Ik maak allerlei plannen, maar ja, aangezien er niet echt een deadline aan hangt en er eigenlijk helemaal geen gevolg aan zit als het niet afkomt, neem ik die niet zo serieus. Dus als je me kunt helpen die interne drive te vinden, dan graag!

  1. Hoi Dema,
   Dank je wel voor je eerlijke reactie. En wat leuk om te zien dat je vervolgens zelf aan de slag gaat met een blog schrijven over dit onderwerp. Dank je wel ook dat je een verwijzing doet naar mijn blog!
   Maar wat is nu jouw drive en motivatie om ’s ochtends op te staan? Hij zit er! Daar geloof ik wel! Want anders was die er ook niet toen je een baan had.

   Ik kan daar best eens met je naar kijken.
   Toen ik zelf te horen kreeg dat ik niet meer naar mijn werk hoefde te komen heb ik eerst een periode bewust onder een dekentje op de bank gelegen. Alles even een plekkie geven en dat mag gerust met uitslapen en niks doen. Aansluitend kreeg ik de kriebels en ben gaan hardlopen en nu kom ik elke dag prima mijn bed uit en heb meer dan genoeg te doen….Vooral ook dingen waar ik vrolijk van wordt.

   Succes met het vinden!

   1. Die drive zal er best zijn, maar toen ik die baan had, was de drive “opstaan, nuttig maken, want de organisatie rekent op me”. Dat element is nu weg, waardoor ik ineens stukken later uit bed rol.

    Om me vervolgens, lekker calvinistisch, de hele dag schuldig te voelen dat ik geen bijdrage lever….

    Ik heb zelfs een paar van die “vind je passie” workshops gedaan, maar vooralsnog heb ik hem nog niet gevonden.

    1. Dus eigenlijk weet je al wat jouw drive is! Jezelf nuttig maken! Volgens mij is dat niet iets wat je alleen voor een baas kan doen. Ik denk dat jij jezelf prima nuttig kan maken voor jezelf, je omgeving, je huis, je tuin en ga zo maar door.

     Zelf heb ik geleerd om niet meer zo streng voor mijzelf te zijn. Soms heb je van die dagen dat je nu eenmaal in je bed blijft liggen. Misschien is dat zelfs een paar dagen op een rij. Er komt vanzelf een moment dat jij weer vrolijk je bed uitkomt om de nuttige zaken uit te gaan voeren!

     Heel veel succes!

 3. liekemeertens

  Jezelf nuttig voelen is heel menselijk inderdaad denk ik. Maar mensen denken te snel dat dit per se gerelateerd is aan werk. Kijk maar naar mensen die met pensioen gaan en in een zwart gat vallen.

  Ik denk dat je jezelf nuttig voelen ruimer kan zien.
  Mijn motivatie is het inspireren van andere mensen, door gesprekken, door mijn blog, of gewoon door er te ‘zijn’.

  Alleen al jouw positieve energie kan andere mensen gelukkig maken. Even naar iemand lachen op straat, een gesprekje aanknopen, vrijwilligerswerk doen, de Straatkrant kopen. Daarnaast vind ik het heerlijk om een hele dag te cocoonen. Om er voor mezelf te zijn, mezelf op te laden, te ontspannen, mezelf te verwennen. Ook deze positieve energie werkt door op je omgeving. Zelfs als je alleen bent!

  Leuke blog en interessante vraag! Thnx!
  Groetjes
  Lieke

  1. Hoi Lieke,

   Je reactie is helemaal passend op vele reacties die ik inmiddels heb mogen ontvangen. Echt heel veel mensen motiveren zichzelf hun bed uit voor hun werk. Daarom ben ik erg blij om jouw aanvullingen te lezen.

   Dank je wel!

 4. Hoi Dema,

  Op dit moment ben ik druk bezig om deze site om te gaan zetten naar een eigen pagina, dus ik alles doorlopen en vind ik jouw berichten ineens in mijn Spam. Heel raar, maar dat is dus de reden dat ik er nog niet op heb gereageerd.
  Ik ga gelijk je blog deel 2 lezen!

  Groetjes Saskia

 5. Wat mij een drive geeft is SCHRIJVEN.
  En dan vooral de reacties die ik krijg op mijn teksten en verhalen en dat het mensen op de één of andere manier heeft geholpen.
  Een jaar geleden ben ik terug beginnen tennissen en ik vind het geweldig. Bezig zijn. Niet denken maar doen. Alles geven en winnen. Geweldig als je een winnend punt scoort. 🙂
  En een absolute aanrader: SPINNING! De muziek, de energie van de andere sporters naast je, de vibe. Helemaal geweldig.
   
  Leuke blog Saskia! Dank je wel voor de inspiratie! 🙂

  1. Ine,

   Jij dank je wel voor je heerlijke reactie! Schrijven word voor mij ook steeds meer en meer een drive. En sporten!!! Heerlijk om je dag mee te beginnen of om je dag te onderbreken. Ik hoop dat andere mensen ook iets uit jouw tips halen!

Reacties zijn uitgeschakeld.