Zit je wel op de juiste stoel?

Waar zijn wij vandaag de dag toch mee bezig? Dat is een vraag die ik me steeds meer en meer begin af te vragen.  Het bedrijfsleven heeft meer en meer de ruimte om te doen en laten wat ze willen. En de werknemer accepteert veel dingen erg makkelijk!

En dat is ook best begrijpelijk. Er zijn veel mensen op zoek naar een baan en als het goed is willen die bijna allemaal graag werken, dus men zet het beste beentje voor. Kortom bedrijven hebben het voor het uitkiezen! Maar waar kijken ze dan toch naar? Want zeg nou zelf een CV is lang niet altijd het middel om te weten wat je in huis haalt. Plus als er sollicitatiegesprekken gevoerd worden laat iedereen zich van zijn beste kant zien.

Vervolgens mag men dan aan het werk, maar wat zie ik toch vreemde dingen terugkomen. Nog meer kijken managers naar de cijfers, want die moeten beter en omhoog! Begrijpelijk, maar waar blijft het leidinggeven?

Want je hebt mensen zitten die het werk voor je moeten doen. Erg fijn als ze gemotiveerd zijn om het onderste uit de kan te halen. Motiveer je mensen dan ook! En dat moet je dan vooral niet alleen doen met bonussen en hogere salarissen, als je daar al de mogelijkheden toe hebt als bedrijf. Vertel nou eens wat iemand goed doet, vraag iemand om naast het werk extra taken en verantwoordelijkheden op te pakken, vraag hoe je iemand gemotiveerder krijgt?

Nu kan ik natuurlijk zeggen dat het allemaal aan de managers/leidinggevenden ligt. Nee absoluut niet. Wel ben ik van mening dat er te veel op cijfers gefocust wordt en daarmee te weinig naar de mens word gekeken.

Want als we meer kijken naar de mens in de werknemer zie je ook de extra mogelijkheden die de werknemer te bieden heeft. Want wat komt die nou doen de hele dag? Als het goed is zijn werk waar die ook nog voor betaald wordt. Maar wat zorgt er nou voor dat die werknemer ook echt zijn bed uitkomt om te gaan werken? Ik zie te vaak dat alleen dat salaris de reden is dat mensen komen. Logisch, want we willen graag een dak boven ons hoofd en eten op tafel.

Maar ik zie zoveel mensen op de verkeerde plek zitten met als gevolg dat er geen motivatie is. Sterker nog men is eerder gedemotiveerd.  En wat zijn dan de resultaten? Nou hard stijgen zullen ze niet!

Maar hoe kan je dan op een juiste manier leidinggeven?  Ik snap dat het lastig is, maar ik denk dat het al begint bij het af te vragen of de juiste mensen wel op de juiste stoel zitten. Want als je op die stoel niet goed zit, is het erg lastig om het maximale uit je dag te halen. En zeg nou zelf:  het is toch heerlijk om ’s ochtends blij op te staan omdat je weer naar je werk mag!

En ik zie het elke dag weer, mensen die niet gelukkig zijn met de stoel waar ze in moeten zitten. Ook heb ik mensen mogen zien die ontdekken dat die stoel niet meer aanpasbaar is om de juiste houding te krijgen en besluiten op zoek te gaan naar ander meubilair. Heel dapper en lastig, maar meerdere malen per jaar komt er nieuw meubilair op de markt!

Hoe kijk jij hier tegen aan? Zit jij wel op de juiste stoel? Reageer en Inspireer!

2 reacties op “Zit je wel op de juiste stoel?”

  1. Wat een goed artikel. Ik ben het helemaal met je eens.Het is belangrijk als werkgever dat je je personeel complimenten geeft als een opdracht goed resultaat oplevert. En dat de baan past als een jas. Dan krijg je vanzelf positieve energie op de werkvloer. Er wordt sneller gewerkt en dat heeft ook weer effect op collega’s.

    1. Tiny, dank je wel voor je aanvullingen. Absoluut waar dat zodra je positief naar je werk gaat dit ook doorwerkt in je resultaten en naar je collega’s toe!

Reacties zijn uitgeschakeld.