Werken in loondienst is niet meer reëel!

Werken in loondienstJe wordt geboren, gaat naar de kleuterschool en dan door naar de basisschool. Om vervolgens de middelbare school te doorlopen. En aansluitend verwacht iedereen dat je ook nog gaat doorstuderen. Want door meer te leren, krijg je meer kennis, behaal je diploma’s  en daardoor krijg je dan een goede baan.
Klinkt logisch!

Zo groeien we allemaal op. Iedereen kent wel iemand die na alle opleidingen voor 1 baas is gaan werken en dat doet tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Dan ben je pas goed bezig.
Dus op het moment dat jij aan het werk gaat en er voor kiest om in verschillende branches aan de slag te gaan, zegt de maatschappij dat je een rommelige carrière hebt. Je weet niet wat je wilt.
Maar hoe zit het dan als je werkt voor die baas en er vindt een reorganisatie plaats? Weet je dan nog steeds niet wat je wilt?

Kijk om je heen! De wereld verandert. We mogen met zijn allen langer werken. We mogen het nieuwe werken uit proberen. We mogen vooral niet kritisch zijn (nou ja mogen…vaak durven we dat niet). We mogen met zijn allen ervaren hoe het is als de zaken iets minder gaan. We mogen ervaren hoe het is om veel meer vrije tijd te hebben. We mogen leren omgaan met afwijzingen.
Kort samengevat: de wereld verandert en we mogen veel nieuwe dingen ervaren.

Is werken voor een baas (in loondienst) dan nog wel realistisch?
Werkgevers investeren niet meer in mensen
Werkgevers vragen steeds meer een meer van de werknemer
Werkgevers staan onder druk
Werkgevers moeten geld verdienen
Werkgevers durven geen risico’s te nemen
Werkgevers denken alleen aan zichzelf
Werkgevers beseffen niet hoe ze om moeten gaan met mensen
Werkgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten

Waarom houden we ons zo vast aan het beeld van werken in loondienst?
Ik ook! Waarom? Omdat de maatschappij dat van me verwacht. Omdat je van de overheid moet kiezen (óf in loondienst óf als freelancer óf als zzp’er). Omdat iedereen nog steeds aangeeft dat het veiliger is om voor een baas te werken. Omdat, omdat, omdat….

“Uit nood ontstaat inspiratie”
Dus is het tijd om eens goed na te denken én vooral ook realistisch te gaan nadenken! Wat zijn de voor- en nadelen van het werken in loondienst? Maar ook op die manier kijken naar andere opties.
Wat past dan bij mij?
Waar sluiten mijn vaardigheden goed op aan?
Wat wil ik nu echt?
Waar kom ik het beste tot mijn recht?
En uit dat nadenken komen leuke, creatieve ideeën! Ideeën die ik niet alleen bij een baas kwijt kan, maar ook als freelancer kan ik ze kwijt…En misschien kan ik ze daar nog wel beter kwijt, omdat ik ze dan ook echt kan uitwerken zoals ik ze voor ogen zie!

Maar misschien sla ik de plank volledig mis en moeten we vooral in loondienst blijven werken?

Ik ben er nog niet aan uit…Jij?

Reageer en Inspireer!

15 gedachten over “Werken in loondienst is niet meer reëel!”

  1. Wies Groeneveld

    Volgens mij is de norm ‘werken in loondienst’ het gevolg van de wijze waarop onze maatschappij is ingericht. Twee voorbeelden:1. Het aangaan van financiële verplichtingen zoals een hypotheek om een huis te kunnen kopen, is voor banken alleen acceptabel als je een stabiel inkomen hebt. De kans daarop lijkt nog steeds het grootst als je in loondienst werkt en niet als freelancer of zzp’er. Het alternatief, huren, wordt niet gemakkelijker omdat a. er veel te weing betaalbare huurwoningen zijn en b. huren in vergelijking tot kopen veel duurder uitvalt.2. Freelancers en zzp’ers komen niet in aanmerking voor sociale regelingen als WW, ziektewet en WIA. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp’ers zijn door de bank genomen onbetaalbaar.Zolang deze ongelijke behandeling blijft voortbestaan voorspel ik dat het werken in loondienst nog steeds de voorkeur houdt boven werken als freelancer of zzp’er. Al zou je vanuit jouw ideeën en idealen misschien anders willen.Maar… als een aantal zzp’ers met verschillende expertises een eigen bedrijf oprichten en bij dat bedrijf in loondienst komen te werken om de bovengenoemde nadelen te omzeilen? ’t Is maar een ideetje…

  2. Ik kom uit een tijd dat werken in loondienst gewoon normaal is. Je bent gewend om te blijven hangen op je werkplek. Mits je door een reorganisatie of een fusie tussen bedrijven eruit moet of eruit wilt omdat het werk te veel veranderd. Het is niet meer zo dat je een vaste baan hebt en blijft houden voor de rest van je leven. Al wil je dat wel graag. 
    Ik ben dan wel per 1 januari overcompleet maar probeer nu al alles eraan te doen om er aan te ontkomen dat ik staks thuis kom te zitten. Maar het is niet makkelijk. De meeste banen zijn al verzegd voordat ze beschikbaar komen op de banensites. 
    Door bij je netwerk aan te kloppen kun je je kansen vergroten om een baan te vinden maar dan moet er wel de mogelijkheid zijn. Momenteel heb ik geluk dat ik een sollicitatie uit het staan die nog niet online staat. 
    Dus wat is het beste om te doen? Ik weet het ook nog niet maar ik heb liever een job in loondienst. 

    1. Hoi Edgar,

      Het is en blijft bijzonder vervelend als je overcompleet bent. Ineens allerlei veranderingen waar je mee te maken gaat krijgen. En helaas ben je niet de enige hierin. Belangrijk is je eigen mindset hierin merk ik. Je kan je blijven vasthouden aan dat wat bekend is (Logisch), maar als dat geen resultaat oplevert….Zoeken naar wel werkbare mogelijkheden… Dus wens ik je heel veel succes toe de komende tijd!

  3. vanaf 2013 is het wel mogelijk voor zzp er om zich te verzekeren voor ww en pensioen.Mijn man is ook zzp en betaald ook een x bedrag per maand voor zijn ww. Google maar eens.Er zijn veel meer mogelijkheden voor de zzp er dan een jaar geleden.

    1. Klopt inderdaad Amanda. Dank je wel voor het hier te vermelden. Mogelijk kunnen andere lezers er iets mee!

  4. Sasdive,
    Een helder stuk met een goede vraag. Ik heb in 2005 al eens een lezing gehouden over een bespiegeling van een heel arbeidsland met zelfstandigen die zelf verantwoordelijk zijn voor beschikbaarheid en invulling van hun werk. Ik merkte destijds wel dat ik voor de troepen uitliep, maar de wereld begint nu wel zo te veranderen dat de genoemde zzp-ers hun arbeidsleven wel meer zelf gaan vullen.
    De reacties over verzekeringen en zekerheden maken voor mij weer duidelijk dat een zzp-er nog niet direct een ondernemer is. Ook een zzp-er kan zich overal voor verzekeren en wanneer hij eenmaal iets heeft opgebouwd en cijfers kan tonen kan hij ook zeer zeker een hypotheek krijgen.
    Wat ik wel zie dat veel zzp-ers enorm veel moeite hebben te rekenen als ondernemer als het gaat om kosten en tarieven.
    Om Professionals een betere positie te geven in de markt heb ik een website voor Professional ontwikkeld. Kijk op http://www.eengoedeprofessional.nl/zoek naar een overzicht van de Professionals waar het voor bedoeld is.
    Hiermee versterken Professionals zich als het gaat om zichtbaarheid, reputatie en referentie en vindbaarheid, voor een betaalbaar tarief van 10 euro per maand.
    Ik bied jou zes maanden geheel gratis registratie aan om te gaan ervaren of jij je daarmee versterkt en op die manier nieuwe omzet gaat verwerven.
    Wanneer je hier gebruik van wilt maken, stuur me dan even een mailtje.

    1. Hoi Gerke,

      Wat fijn dat je de moeite hebt genomen om deze informatie te delen! Ik ga zeker op je site kijken en zal een mail sturen als ik van je aanbod gebruik wil maken!

  5. Beste Saskia
     
    Als oprichter van http://NeemOntslag.nl wil ik graag eerst applaudiseren voor je geweldige artikel! Super! Je slaat de plank volledig raak.
    De ultieme vraag hier is: durf je te kiezen voor jezelf?
    Werknemerschap is inderdaad niet meer van deze tijd; het arbeidslandschap verandert snel.
    Ondernemerschap is alles behalve comfortabel, zeker in vergelijking met werknemerschap. Echter, jij staat dan wel zelf aan het roer. Jij maakt zelf de beslissingen in plaats dat een werkgever dat voor je bepaalt. De werkgever kiest in de eerste plaats voor zichzelf en plaatst jou op zijn hoogst pas op een tweede plek, zeker nu.
    In deze onzekere tijden is het van groots belang zelf het heft in handen te nemen en te houden. Dat kan alleen maar als je voor jezelf kiest en jezelf de vrijheid geeft, hoe uitdagend het ook moge zijn.
    Ik wens iedereen veel succes met welke keuze dan ook. Maar maak wel een keuze!
     
    groeten
    Bertil Schaart

    1. Hoi Bertil,

      Dank je wel voor je hele mooie woorden! Stiekem leuk om te lezen 😉

      En je hebt gelijk je moet een keuze maken…Maar het is en blijft wel heel erg lastig om te maken. Zeker omdat de nadelen van loondienst beter uitvallen dan de nadelen van ondernemerschap. En dan bedoel ik dat loondienst bekend is voor iedereen én de zekerheden comfortabeler zijn voor velen.

      Je enthousiasme in je woorden helpen mij in ieder geval wel!

      Groeten,
      Saskia

  6. Hallo Saskia,
     
    het is heel herkenbaar wat je schrijft, net als de reacties die er op komen.Het probleem is bij vele mensen bekend. En bij sommigen komt het opeens heel dicht bij.Zo ook bij mij. Ook ik ben per 1 januari ‘overcompleet’ zoals Edgar dat zo mooi omschrijft.Voor velen geldt: Het probleem is duidelijk, maar wat is de oplossing?
    Zelf denk ik dat er vele oplossingen zijn en ik ben er dan ook enkele aan het onderzoeken en uitwerken. Om die reden ben ik dan ook op zoek naar 2 of 3 mensen met wie ik op een lijn kan komen en dat we samen een onderneming op kunnen zetten die de kosten van onze gewenste levensstijl zal kunnen afdekken. Mogelijk sta je mij toe deze vraag op jou site neer te zetten, of ken je mensen die er op de zelfde manier in zitten als ik en wil je me doorverwijzen.
    Mochten er mensen zijn die dit lezen en zichzelf er in herkennen, schroom dan  niet contact op te nemen, dan gaan we een keer onder het genot van een kop koffie het gesprek aan.  Ik geloof er niet in dat mensen jou iets om je nek hangen of opspelden en dat dit dan jou waarheid moet zijn. Waarom zou je mee gaan in de mening van anderen? Wat er ook gebeurd of gebeurd is, het kon wel eens het beste zijn wat je overkomen is.
    Vriendelijke groeten,Rens Duijsens

  7. Onze huidige (westerse) maatschappij is extreem risico-mijdend (geworden). Zeer interessant om te vergelijken met meer opkomende economieen (ik denk aan Peru waar ik een poos geweest ben) waar er nauwelijks een overheid is om je de hand boven het hoofd te houden waardoor je wel -iets- moet. Een eigen micro-bedrijfje is daar veel gebruikelijker en daarmee ook veel meer “normaal”.
    Het ondernemerschap is hier onbekend en daarmee -onzeker-. En ja, de ups en downs kunnen absoluut groter zijn. Maar je leert ook beter met die ups en downs om te gaan (ervaring is iets prachtigs!). Terwijl als in je vast baan het kleed onder je vandaan getrokken wordt (boventallig, bedrijf failliet, etc.) dan val je in een veel dieper gat. Ofwel, als het dan mis gaat, dan gaat het ook gelijk -goed- mis. Welk risico is groter?

  8. Wouter Schouten

    Hi everyone,
    Grappig best wel al die reacties. Wat ik mis is hoe ermee omgegaan wordt. Zelf vind ik het van belang dat ik mijn rekeningen kan betalen. Met een WW uitkering zit je nog redelijk goed voor een tijdje. Maar hier komt een eind aan en dan?
    Of je nu als freelancer, ZZP-er of werknemer je inkomen niet bij elkaar kunt verdienen, maakt dus niets uit. Er moet wel vraag zijn naar wat jij kunt bieden.
    Zoals al eerder is geopperd is niet iedereen een ondernemerstype. Voor alle mensen die dit dus niet zijn ben je bijna aangewezen op anderen die dit wel zijn en waar jij je diensten kunt aanbieden. Probleem is duidelijk, er zijn er zoveel die dit doen.
    Ook als ondernemer is de kans van slagen in deze tijd niet groot. Je moet dus ècht met het bekende gat in de markt komen of een dienst aanbieden die beperkt aangeboden wordt maar toch redelijk veel behoefte naar is. Volgens mij zit hem hier de clou. Want werken in loondienst is een gevolg van ondernemersschap wat uitgegroeid is tot niet meer ‘alleen’ of binnen een oprichtersgroep te behappen is. Loondienst zal ook wel een ontwikkeling hebben meegemaakt van tijdelijk naar vast met allerlei wettelijke ontwikkelingen vanwege de groei van de arbeidsmarkt.
    Waar is nu behoefte aan en kan daarin voorzien worden op een ‘lucratieve’ manier. Volgens mij maakt het niet echt uit of dat nu in loondienst, als freelancer of als ZZP-er gedaan wordt.
    Prettige Feestdagen…
     

    1. > Ook als ondernemer is de kans van slagen in deze tijd niet groot.> Je moet dus ècht met het bekende gat in de markt komen of een> dienst aanbieden die beperkt aangeboden wordt maar toch redelijk> veel behoefte naar is.Ja, dat is ongetwijfeld een mogelijkheid. Je kunt echter naar mijn mening het beste deel nemen aan een bestaande dienst of een bestaand product dat door iedereen gebruikt wordt en dus in het geheel niet uniek is. Zet daar een doordacht marketing systeem achter dat niet alleen voor een mechanisme voor klantenwerving heeft, maar ook een nog doordachter systeem voor BEHOUD van de klanten. Doe dat is een team dat elkaar ondersteund en je kunt risicoloos uitbouwen in de snelheid die je zelf wenst en tot het formaat dat je zelf wenst.Klinkt je dat niet logischer en beter in de oren?Vriendelijke groeten,Rens

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven